Op een vast tijdstip door security op Schiphol

Vanaf nu kun je op een zelf gekozen tijdstip door de securitycontrole, als je maar een tijdslot reserveert. Het is gratis, gemakkelijk en je voorkomt op deze manier rijvorming bij security.

Boek online een tijdslot en ontvang direct een QR-code die goed bewaard moet worden. Na het inchecken van je ruimbagage, volg je bij de security de baan met borden ‘Timeslot’ waar een Schiphol-medewerker je QR-code scant.

Schiphol wil vluchten schrappen, maar nog onduidelijk welke: niet massaal reisbureau bellen

Luchthaven Schiphol adviseert reizigers niet massaal hun reisbureau, touroperator of luchtvaartmaatschappij te bellen nu er deze zomer gedwongen duizenden (vakantie)vluchten moeten worden geschrapt. “Die kunnen helaas nog geen duidelijkheid bieden.”

Schiphol stelde eerder vandaag dat er ‘afrondende gesprekken’ plaatsvinden over het beperken van de vluchtcapaciteit in de zomer. Dat is volgens de luchthaven nodig om de enorme chaos die er sinds de meivakantie is ontstaan een halt toe te roepen.
“Reizigers krijgen helaas te maken met een periode van onduidelijkheid, want eerst moet de slotcoördinator precies bepalen hoe en wat, en pas daarna is voor luchtvaartmaatschappijen duidelijk wat voor hen de impact is”, laat een woordvoerster desgevraagd weten. “Dat moet nog geconcretiseerd worden naar reizigers en vluchten.”

Pas als dat allemaal gebeurd is kunnen reisaanbieders en vervoerders hun reizigers informeren over de gevolgen. “We begrijpen dat reizigers informatie gaan opvragen bij luchtvaartmaatschappijen en/of reisorganisaties, maar zij kunnen helaas nu geen duidelijkheid bieden.”

Bron: Reisbizz 16-06-22

Nederland past aanpak reizen aan

Nederland verandert vanaf 27 juli de aanpak van de reisadviezen voor landen binnen de Europese Unie. Hierdoor worden veel landen in Europa groen of geel. U mag naar deze landen reizen. Maar let op: Reizen is een risico. Ook kan uw land van bestemming nog steeds eisen stellen. Bijvoorbeeld een negatieve testuitslag. Kijk voor de inreisregels per land op wijsopreis.nl of download de Reisapp. Vanaf 8 augustus gelden er ook nieuwe regels voor reizigers die vanuit een geel land Nederland inreizen. Zij hebben een coronabewijs nodig.

Reizen binnen Europa

Door de aanpak van reizen aan te passen, krijgen mensen die binnen de EU willen reizen meer zekerheid en duidelijkheid. Door te testen bij terugkeer kan Nederland een mogelijke opleving van het virus dempen.

Dit verandert er op 27 juli

Op 27 juli past Nederland de reisadviezen aan voor:

  • landen binnen de EU;

  • Andorra;

  • IJsland;

  • Liechtenstein;

  • Monaco;

  • Noorwegen;

  • San Marino;

  • Vaticaanstad;

  • Zwitserland.

    Door de nieuwe regels zijn deze landen op dit moment groen of geel. Alleen als er een gevaarlijke virusvariant uitbreekt, gaat een land op oranje.
    Landen in de EU die op 26 juli oranje zijn, worden op 27 juli geel. Dit geldt voor Cyprus, Spanje, Portugal en Andorra.

Reizen naar EU-lidstaten en een paar andere Europese landen

U kunt op reis naar EU-lidstaten en naar:

  • Andorra;

  • IJsland;

  • Liechtenstein;

  • Monaco;

  • Noorwegen;

  • San Marino;

  • Vaticaanstad

  • Zwitserland.

Reizen naar deze landen kan, maar er zijn wel risico’s. Het blijft mogelijk dat uw vakantieland inreiseisen heeft voor mensen uit Nederland. Lees daarom voor vertrek het actuele reisadvies en de inreisregels op wijsopreis.nl.

Houdt u tijdens de vakantie aan de algemene coronaregels. En de coronaregels van het land waar u bent.

Coronabewijs nodig bij terugreis uit Cyprus, Spanje, Portugal of Andorra

4 landen in Europa hebben nu nog een oranje reisadvies (vanaf 27 juli geel). Daarom moet u een coronabewijs laten zien als u terugreist uit:

  • Cyprus;

  • Spanje;

  • Portugal;

  • Andorra.

Een coronabewijs is een:

Dit verandert er op 8 augustus

Er gaan nieuwe regels in voor terugreizen naar Nederland.

Terugreizen uit een EU-lidstaat of enkele andere Europese landen

Vanaf 8 augustus hebben reizigers vanaf 12 jaar een coronabewijs nodig als dit land kleurcode geel heeft. Een coronabewijs is een:

  • vaccinatiebewijs;

  • herstelbewijs;

  • testbewijs.

U kunt zich in uw vakantieland laten testen op corona. Een PCR-test mag maximaal 48 uur voor vertrek zijn afgenomen. Een antigeen-test mag maximaal 24 uur oud zijn. Bekijk de testmogelijkheden in het buitenland.

Reizigers kunnen gecontroleerd worden. Wie geen coronabewijs heeft, kan een boete krijgen van €95.

Testen na aankomst in Nederland

Voor iedereen die naar Nederland komt uit het buitenland is het advies: test uzelf. Ook na vaccinatie of als u corona hebt gehad, kunt u het virus namelijk nog bij u dragen en anderen besmetten. Komt u uit een land met een geel reisadvies? En bent u nog niet volledig gevaccineerd of bent u hersteld van corona? Dan krijgt u het dringende advies om op dag 2 en dag 5 na aankomst een gratis coronatest te doen bij de GGD. Ook als u geen klachten heeft, kunt u het virus bij u dragen en anderen besmetten.

Reizen buiten Europa

De regels voor reizen naar buiten Europa blijven hetzelfde. Bekijk daarvoor de regels voor reizen buiten Europa.

Terugreizen uit een land buiten Europa

Positief reisadvies

Onderstaande bestemmingen hebben een positief reisadvies. Wel zijn er nog een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

Gratis coronatest voor reizigers in juli en augustus 2021

U heeft voor uw vakantie een negatieve testuitslag nodig? Er is de mogelijkheid om een gratis test uit te laten voeren. Vanaf 30 juni kunt u hiervoor een afspraak maken. De testuitslag kan in sommige landen als coronabewijs gebruikt worden. Een Coronabewijs wordt ook afgegeven als u volledig gevaccineerd bent of wanneer u aan kunt tonen dat u corona gehad heeft. Voor de volledige informatie over de gratis testen gaat u naar Nederlandwereldwijd.nl, Voor de informatie bestemming gaat u naar het onderdeel reisadviezen.

De CoronaCheck-app is vanaf nu beschikbaar

Deze gratis app van de Rijksoverheid is te downloaden op de meeste smartphones. Met deze app kunt u laten zien dat u gevaccineerd bent of dat u al corona heeft gehad. Vanaf 1 juli 2021 kan de app gebruikt worden voor o.a. uw vakantie. De QR-code die u met de app via het RIVM en uw DigiD krijgt, wordt geaccepteerd, zolang het EU-landen betreft. Overigens kunt u ook een papieren versie aanvragen. Voor zowel de app als het papieren bewijs, kijk op CoronaCheck.nl.

Nieuw reisadvies Spanje

Vanaf 7 juni 2021 veranderen de inreisvoorwaarden voor reizigers naar Spanje. Alle reizigers uit Nederland (met elk vervoermiddel) van 6 jaar of ouder moeten een negatieve PCR-test of een negatieve antigeen sneltest laten zien die binnen 48 uur voor aankomst is afgenomen. Dit was 72 uur! Ook kunnen reizigers inreizen met een officieel vaccinatiebewijs of met een medische verklaring als men positief blijft testen na herstel van COVID-19. Voor alle documenten geldt dat deze in het Spaans, Engels, Frans of Duits moeten zijn. De kleurcode van Spanje is gedeeltelijk geel en oranje. Na een verblijf op de Canarische eilanden (Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Gomera, La Palma en el Hierro) en de Balearen (onder andere Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera en Cabrera) hoeft u bij terugkeer in Nederland niet in (thuis)quarantaine te gaan. Er geldt voor terugkeer uit deze gebieden ook geen testverplichting meer. Deze maatregelen zijn er nog wel voor de rest van Spanje. Er zijn ook nog steeds inreisbeperkingen voor reizen van Nederland naar Spanje.

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken www.nederlandwereldwijd.nl

Reisadvies voor Zuid-Egeïsche eilanden (o.a. Kos, Rhodos) weer naar oranje

Het reisadvies voor de Zuid-Egeïsche eilanden in Griekenland wordt op 30 mei weer verscherpt van geel naar oranje. De reden is dat het aantal coronabesmettingen op deze eilandengroep weer oploopt.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bekendgemaakt.
Het gaat daarbij onder andere om Andros, Kalymnos, Karpathos, Kea-Kythnos, Kos, Mykonos, Milos, Naxos, Paros, Rhodos, Syros, Santorini en Tinos.

Het reisadvies voor deze bestemmingen was juist, samen met dat van andere Griekse bestemmingen, op 15 mei nog versoepeld naar geel.

Reizigers die vanaf 30 mei vanaf de Zuid-Egeïsche eilanden terugkeren, moet voor vertrek naar Nederland een negatieve test overleggen en bij terugkomst in Nederland in quarantaine.
De kleurcode van Griekenland is gedeeltelijk geel en oranje.

Voor wie naar Griekenland reist en gevaccineerd is: de Griekse autoriteiten accepteren bij aankomst de vaccinatie-registratiekaart van het RIVM (ook in het Nederlands). Alleen na een verblijf op de Noord-Egeïsche en de Ionische eilanden hoeven reizigers bij terugkeer niet in quarantaine in Nederland.

Het reisadvies voor de Noord-Egeïsche eilanden (onder andere Chios, Ikaria, Lesbos, limnos en Samos) en de Ionische eilanden (onder andere Korfu) blijft gewoon op geel. Dat betekent dat reizigers voor hun terugkeer naar Nederland niet getest hoeven te worden.

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken www.nederlandwereldwijd.nl

Reisadvies Sardinië vanaf 28 mei op geel

De kleurcode van het eiland Sardinië wordt vanaf 28 mei 2021 geel. De rest van Italië blijft oranje. Na een verblijf op Sardinië hoeven Nederlandse reizigers bij terugkeer in Nederland geen negatieve test te overleggen en niet in (thuis)quarantaine te gaan.

De testverplichting voor reizen van Nederland naar Italië geldt wel voor heel Italië, inclusief reizen naar Sardinië. Alle reizigers die vanuit Nederland een reis naar Italië maken, moeten vóór aankomst in Italië een negatieve testuitslag tonen (een moleculaire of antigeentest). De test mag bij aankomst niet ouder zijn dan 48 uur. Dit geldt ook voor kinderen vanaf 2 jaar.

Avondklok
In heel Italië geldt er op dit moment een avondklok tussen 23.00 en 5.00 uur. De horeca is met beperkingen open; er geldt een maximum aan groepsgroottes op openbare plekken en er is een aangepaste dienstregeling voor het openbaar vervoer.

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken www.nederlandwereldwijd.nl

Reisadvies Portugal versoepeld: geen quarantaineplicht bij aankomst

Nederlandse reizigers naar Portugal hoeven bij aankomst niet meer in (thuis)quarantaine. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag in een aangepast reisadvies.

Het reisadvies voor Portugal, inclusief de Azoren en Madeira, ging op 15 mei van oranje naar geel. Wel bleef voor inkomende reizigers uit hoog-risicogebieden bij aankomst in Portugal een quarantaineplicht van twee weken van kracht.
Die regel is nu voor Nederlandse reizigers afgeschaft.

Wie met het vliegtuig reist, moet nog wel een PCR-test overleggen. Voor terugkeer uit Portugal naar Nederland, inclusief Madeira en de Azoren, geldt geen testverplichting of (thuis)quarantaine. Dat is standaard voor reizigers die terugkeren uit gele bestemmingen.

Deze maatregelen gelden voor passagiers vanuit landen van de Europese Unie met minder dan 500 gevallen van Covid-19 per 100.000 inwoners. De Portugese overheid houdt een lijst bij met landen waarvoor dit geldt. Nederland staat op dit moment op deze lijst.

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken www.nederlandwereldwijd.nl

Voor deze landen is het reisadvies versoepeld

Zoals aangekondigd heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in de nacht van vrijdag op zaterdag 15 mei de kleurcode van een beperkt aantal landen en regio’s van oranje in geel of groen veranderd. Naast bestemmingen waarvan de naam voorheen al circuleerde, zit er ook een enkele verrassende bestemming tussen.

Het nieuwe reisadvies betekent dat reizen naar deze bestemmingen door het kabinet niet langer sterk worden ontraden.

Lijst van landen met aangepast reisadvies.
Geel
-Finland (reizen is mogelijk, maar let op: er zijn strenge inreisbeperkingen)
-Ierland (reizen is mogelijk, maar let op: er zijn strenge inreisbeperkingen)
-Malta
-Portugal (inclusief de Azoren en Madeira)

-Noord-Egeïsche eilanden (onder andere Chios, Ikaria, Lesbos, limnos en Samos)
-Zuid-Egeïsche eilanden (onder andere Andros, Kalymnos, Karpathos, Kea-Kythnos, Kos, Mykonos, Milos, Naxos, Paros, Rodos, Syros, Santorini en Tinos)
-Ionische eilanden (onder andere Korfu)

-de Balearen (onder andere Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera en Cabrera)
-Canarische eilanden (Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Gomera, La Palma en el Hierro)

-Aruba
-Curaçao
-Sint Maarten
-Rwanda
-Thailand

Groen
-Saba
-Sint Eustatius

Een geel reisadvies betekent dat reizigers bij terugkeer naar Nederland geen negatieve coronatestuitslag hoeven te laten zien en niet in quarantaine hoeven. Wel kunnen de diverse bestemmingen inreisbeperkingen hebben.

Ook bij een groen reisadvies hoeven reizigers bij terugkeer naar Nederland geen negatieve coronatestuitslag te laten zien en hoeven zij niet in quarantaine. Bovendien zijn er op groene bestemmingen weinig besmettingen met het coronavirus.

Buitenlandse Zaken spreekt over een stap in de goede richting, maar benadrukt dat het niet zo is dat reizigers uit Nederland in deze landen geen enkel risico lopen.

‘Het is én blijft belangrijk dat die zich heel goed voorbereiden op de reis en zich ook tijdens hun verblijf en bij terugkeer op de hoogte houden van de ontwikkelingen. De situatie in een land kan immers snel veranderen’, schrijft het ministerie in een toelichting.

Bovendien kan het zijn dat landen met de kleurcode groen en geel zelf besluiten om inreisbeperkingen in te stellen voor mensen die vanuit het buitenland komen, zoals een negatieve test of quarantaine-verplichting. Als landen geen Nederlandse toeristen toelaten, blijven ze oranje.

Alle relevante informatie daarover staat gepubliceerd op de website wijsopreis.nl en in de reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De resterende Europese landen blijven vooralsnog op kleurcode oranje staan, omdat ze Covid hoogrisicogebied zijn en de kans op besmetting daar groot is. Het kabinet blijft reizen naar deze landen sterk afraden.

Ook enkele landen buiten Europa zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag van oranje naar geel overgegaan. Het kabinet volgt in dezen de zogenaamde veilige landenlijst van de Europese Unie. De reisadviezen voor alle landen zijn te vinden op de website wijsopreis.nl en in de reisapp.

Niet op de lijst staat Bonaire. Het reisadvies voor Bonaire gaat vanaf 19 mei op geel.

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken www.nederlandwereldwijd.nl

SGR-bijdrage bij het boeken van een nieuwe reis

Per 1 februari 2021 wordt er door SGR-deelnemers een bijdrage van €5,- per persoon per boeking in rekening gebracht. Omdat jij als reiziger hier ongetwijfeld meer informatie over wil, hebben wij hieronder een aantal veelgestelde vragen opgesteld.

Waarom moet ik een SGR-bijdrage €5 per persoon betalen bij het boeken van een reis?

In het voorjaar van 2020 kregen wij te maken met een pandemie. Covid-19 raakte ons allemaal. De wereld ging op slot en de meeste reizen konden daardoor niet doorgaan. Het gevolg hiervan nu is dat o.a. het aantal faillissementen van reisorganisaties toenemen, SGR meer garanties heeft uitgegeven dan normaal (garantie op vouchers) en de financiële middelen van SGR niet onbeperkt zijn. Het is belangrijk dat óók in de toekomst de consument zorgeloos kan blijven reizen en dat eventuele leningen die de overheid verschaft terugbetaald kunnen worden. Bovendien moet een garantiefonds zoals SGR blijven bestaan om de consument te kunnen beschermen tegen faillissementsrisico’s. Daarom is het besluit genomen om de bijdrage van de consument weer tijdelijk in te voeren, net als in de jaren 80 en 90, zodat we ervoor kunnen zorgen dat de consument in de toekomst beschermt blijft bij faillissementen van reisorganisaties.

Vanaf 1983 betaalden consumenten bij het boeken van een vakantiereis een SGR-bijdrage. In 1999 was het fondsvermogen groot genoeg om ‘normale’ risico’s zonder bijdrage te dekken. De bijdrage van de consument was niet langer nodig. Door de bijdragen die de consument in de jaren 80 en 90 betaalde, kon iedereen daarna zorgeloos reizen zonder te hoeven betalen voor een garantie op de reis.

Ben ik verplicht om €5,- per persoon te betalen bij het boeken van een nieuwe reis?

Aangesloten reisorganisaties gaan per persoon de bijdrage van €5,- betalen aan SGR. Dit wordt verwerkt in de prijs van de reis of je ziet de bijdrage op je factuur en/of boekingsbevestiging.

Bron: SGR  www.sgr.nl

Coronamaatregelen

Vanaf 23 januari 2021 gaan er verschillende maatregelen in om de import van nieuwe varianten van het virus via reizigers tegen te gaan en het aantal reisbewegingen verder te beperken. Er geldt dan een vliegverbod uit de landen Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Kaapverdië, Dominicaanse Republiek, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela.

Ook moet u voor vertrek uit andere hoog risicolanden naar Nederland in veel gevallen een negatieve PCR-test en een negatieve sneltest kunnen laten zien. Lees alle informatie over de vliegverboden en of u een PCR-test en een sneltest moet doen voor vertrek.

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken www.nederlandwereldwijd.nl

Verplichte sneltest Ierland, Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika

Reizigers uit Ierland, Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika die naar Nederland komen, moeten ook in het bezit zijn van een negatieve sneltest. De test moet direct voor vertrek zijn afgenomen. Reizigers kunnen de test doen op de luchthaven of in de ferryterminal. Houdt rekening met minimaal een extra uur om de test te doen.

Voor reizigers per vliegtuig geldt deze extra verplichting vanaf 15 januari 00:01 uur. Voor reizigers per ferry gaat de verplichting een paar dagen later in.

Deze reizigers moeten in het bezit zijn van:

  • een negatieve sneltest (antiallergeen)

  • een verplichte negatieve testuitslag (PCR-test)

  • een ondertekende testverklaring (VK en Zuid-Afrika)

Een negatieve testuitslag is geen vervanging van de thuisquarantaine. Ook bij een negatieve test blijft u 10 dagen thuis.

Voor reizigers per vliegtuig of ferry

De extra sneltest is verplicht voor reizigers die per vliegtuig of ferry naar Nederland komen. Dit geldt ook voor transportmedewerkers zoals vrachtwagenchauffeurs en bemanning aan boord van vliegtuigen en veerboten. De verplichte sneltest geldt al voor reizigers die per trein uit het Verenigd Koninkrijk naar ons land reizen en voor chauffeurs die gebruik maken van de tunnel tussen Dover en Calais.

Bron: Rijksoverheid.nl

Reisadvies Curacao | Ministerie v. Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 22-01-2021

Reizen is een risico voor de verspreiding van het COVID-19 virus. Het Nederlandse kabinet adviseert zeer dringend om NIET te reizen tenzij strikt noodzakelijk. Nu er in Nederland een lockdown is, geldt er voor het reisadvies voor Curaçao de kleur ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als u terugkomt vanuit Curaçao hoeft u niet in thuisquarantaine te gaan, hoeft u geen negatieve PCR-test en geen negatieve sneltest te overleggen. Voor meer informatie, ook over inreisbeperkingen, zie de rubriek ‘Coronavirus’.

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken www.nederlandwereldwijd.nl

Reisdocumenten Verenigd Koninkrijk

Voor reizen naar het VK had je vóór 2021 al een paspoort of identiteitsbewijs nodig. Dat is per 1 januari niet veranderd. Vanaf 1 oktober 2021 kan je alleen met een paspoort naar het VK reizen. Een identiteitskaart (ID-kaart) is dan niet meer geldig. Woonde je op of voor 31 december 2020 in het VK, dan kan je nog tot en met eind 2025 je ID-kaart gebruiken.
Let wel: deze regels gelden voor alle gebieden dus Engeland, Wales, Schotland én Noord-Ierland. Je kunt als toerist of voor werk maximaal 6 maanden in het VK verblijven zonder visum. Voor langer verblijf moet een visum worden aangevraagd.
Je kan gewoon met je Nederlandse rijbewijs in het VK rijden. Een Internationaal Rijbewijs is niet nodig.
Op diverse andere terreinen kunnen de regels gaan afwijken. Binnen de EU zijn b.v. roaming afspraken bij gebruik van je mobiele telefoon. Daar kunnen VK-operators vanaf (gaan) wijken, maar dat is nu nog niet het geval. Uiteraard zal – indien dit gaat veranderen – dit van te voren worden aangekondigd.

Bron: ANVR  www.anvr.nl

Vliegbelasting per 1 januari 2021

Per 1 januari 2021 voert de overheid een vliegbelasting in. De belasting moet worden betaald door iedere passagier die vanaf die datum vertrekt vanaf een Nederlandse luchthaven. Transferpassagiers en kinderen onder de 2 jaar zijn vrijgesteld van de belasting. De belasting is EUR 7,85 per persoon ongeacht de lengte van de vlucht en wordt door de luchtvaartmaatschappij in rekening gebracht bij alle passagiers. De luchtvaartmaatschappij betaalt de geheven belasting aan de luchthaven die het op haar beurt aan de overheid afdraagt. Vanaf vandaag, 18 december 2020, is het bedrag van de ticketprijs voor reizen vanaf 1 januari 2021 vertrekkend vanuit Nederland inclusief deze vliegbelasting.

Naheffing op bestaande boekingen
Aangezien de vliegbelasting van toepassing is voor alle passagiers die vertrekken van een Nederlandse luchthaven vanaf 1 januari 2021, krijgen alle passagiers die een ticket hebben aangeschaft zonder de verplichte vliegbelasting een naheffing.

Bron: Rijksoverheid.nl

Negatieve COVID-19-testuitslag

U heeft in veel gevallen een negatieve COVID-19-testuitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen. Lees meer hierover op Rijksoverheid.nl

Bron: Rijksoverheid.nl  

Reisadviezen op nederlandwereldwijd.nl

De reisadviezen op nederlandwereldwijd.nl helpen reizigers zich voor te bereiden op eventuele veiligheidsrisico’s bij een buitenlands verblijf.

Bestemmingspagina: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen

Bron: Rijksoverheid.nl

We use cookies to improve your experience and to help us understand how you use our site. Please refer to our cookie notice and privacy policy for more information regarding cookies and other third-party tracking that may be enabled.