Atlantisch Canada - 19 daagse autoreis

Atlantisch Canada - 19 daagse autoreis

Ontdek de maritieme provincies Newfoundland en Nova Scotia vanuit Halifax. Maak kennis met kleine vissersdorpjes, torenhoge fjorden en drijvende ijsbergen. Bezoek de oostkust van Newfoundland om walvissen te spotten en kolonies papegaaiduikers en jan-van-gents. Op Nova Scotia voelen tuimelende dolfijnen zich thuis. Kortom, tijdens deze rondreis draait het om de grootsheid van de natuur!

Reis van dag tot dag

Dag 01: Halifax

Uw reis begint in Halifax. Na aankomst haalt u meteen de auto op op het vliegveld.

Halifax is het culturele en economische hart van Nova Scotia en ligt aan een grote natuurlijke haven. Kenmerkend voor de haven zijn de Historic Properties: oude opslagplaatsen en werven die een belangrijke rol speelden in het bedrijvige zeeleven. Een stervormig verdedigingswerk op Citadel Hill beschermde de haven van Halifax in de achttiende eeuw. Aan de rand van de heuvels is de Old Town Clock niet te missen.

Dag 02: Halifax

Dat in de haven van Halifax in de twintigste eeuw veel immigranten arriveerden, wordt herdacht in het Canadian Museum of Immigration (op Pier 21). In Halifax wordt daarnaast aandacht besteed aan de Titanic-ramp. De stad stuurde in 1912 twee reddingsschepen naar het gebied waar het onzinkbare schip op een ijsschots voer. Veel Titanic-slachtoffers zijn begraven op Fairview Lawn Cemetery. In het Maritime Museum of the Atlantic vind u de belangrijkste collecties over deze scheepsramp en over de Halifax Explosion (1917).

Dag 03: Halifax - Lunenburg

Lunenburg is een grote vissersplaats aan de zuidkust van Nova Scotia. De gekleurde houten huizen in Old Town zijn werelderfgoed. Een rondwandeling langs deze achttiende- en negentiende-eeuwse bouwwerken is een aanrader. Een andere mooie bezienswaardigheid is de St. John's Anglican Church. In het Fisheries Museum of the Atlantic staat de visserijtraditie centraal. In het Knaut-Rhuland House Museum nemen gekostumeerde gidsen u mee terug in de tijd. Vlakbij Lunenburg vind u de meest gefotografeerde vuurtoren van Canada: Peggy's Cove!

Afstand: 100 km || Reistijd: ongeveer 1 uur

Dag 04: Lunenburg - Digby

In een beschermde inham van de Fundy-baai ligt het plaatsje Digby. Deze baai heeft enorme getijdenstromen en heeft een van de grootste walvispopulaties ter wereld met vinvissen, bultruggen en zelfs orka's. De belangrijkste bezienswaardigheden bevinden zich ten noordoosten van Digby, rond de plaats Annapolis Royal. Bezoek Fort Anne National Historic Site, met oude vestingwerken en een museum, en Port-Royal National Historic Site. Meer geschiedenis vind u bij de nabijgelegen Melanson Settlement National Historic Site, dat de overblijfselen van een Acadische nederzetting bevat.

Afstand: 170 km || Reistijd: ongeveer 2,5 uur

Dag 05: Digby - Truro

De grootste publiekstrekker in Truro is Victoria Park. De Lepper Brook-rivier stroomt in een kloof tussen heuvels en bossen. U kunt verschillende wandelroutes volgen naar de watervallen die hieruit ontspringen: Waddel en Joseph Howe Falls. Truro staat in verbinding met de Cobequid Bay. Bekijk de grote getijdenverschillen die hierin ontstaan bij de Marchlands Section. De Cobequid Trail (16 km) leidt u over een voormalige spoorlijn door de mooie omgeving.

Afstand: 300 km || Reistijd: ongeveer 3 uur

Dag 06: Truro - Cape Breton Highlands National Park

Cape Breton Island combineert Iers-Schotse tradities met oud-Franse Acadische gewoonten. De driehonderd kilometer lange Cabot Trail over het noordelijke deel van het eiland is een absoluut hoogtepunt. De autoroute brengt u in driehonderd kilometer naar onder andere Baddeck, St. Ann’s, Cape Breton Highlands National Park en Chéticamp. Onderweg ziet u zandstranden, steile kliffen en met dichte bossen omgeven meren. Tel daarbij op de schilderachtige vissersdorpen, ingeklemd tussen de bergen en de zee, en u heeft een van 's werelds mooiste routes.

Afstand: 350 km || Reistijd: ongeveer 4 uur

Dag 07: Cape Breton Highlands National Park

Een derde van de Cabot Trail loopt door het Cape Breton Highlands National Park, een beschermd natuurgebied met spectaculaire hooglanden, rivierdalen en oceaankust. Hier leven zeearenden, dolfijnen en elanden. Langs de route starten meer dan twintig wandelroutes, vaak met panoramische uitzichten. Rond Pleasant Bay ligt het meest spectaculaire deel van de Cabot Trail. Na een tocht door de hooglanden doemen aan de kust steile kliffen en rotsformaties op. In Pleasant Bay is het Whale Interpretive Centre gevestigd, met een aquarium en meer informatie over e walvissoorten van Nova Scotia.

Dag 08: Cape Breton Highlands National Park › › Channel-Port aux Basques

Dit traject bevat een ferry van Sydney naar Channel-Port aux Basques.

Vandaag rijd u in anderhalf tot twee uur van Cape Breton National Park naar de haven van Sydney. Hier vandaan vertrekt om 11.45 uur (o.v.) de ferry naar uw volgende hoogtepunt: Newfoundland! Tijdens de zeven uur durende oversteek heeft u goede kans om walvissen en dolfijn te spotten. In het uiterste zuidwesten van het eiland Newfoundland ligt Channel-Port aux Basques. De (houten) huizen in dit vissersdorp zijn eenvoudig en in pasteltinten geschilderd. Verken Port aux Basques te voet door de harbour boardwalk te volgen. Een uitstapje maken in de omgeving? Ga dan naar Cape Ray Lighthouse. Het museum herinnert aan de tijd dat hier inheemse volken op zeehonden jaagden.

Afstand: 350 km || Reistijd: ongeveer 11 uur

Dag 09: Channel-Port aux Basques - Gros Morne National Park

Gros Morne National Park is vernoemd naar de berg Gros Morne. Het park bestaat uit kliffen, fjorden, watervallen, zandstranden en enkele vissersdorpjes met kleurige huisjes. Er zijn mooie wandelroutes en er vertrekken boottochten door de fjorden. Vanuit de plaats Western Brook Pond kunt u een 2 uur durende boottocht maken om deze spectaculaire fjorden vanaf het water te bewonderen. In het Gros Morne Wildlife Museum en het Bonne Bay Marine Station komt u meer te weten over het dierenleven in Newfoundland.

Afstand: 340 km || Reistijd: ongeveer 4 uur

Dag 10: Gros Morne National Park

Sinds 1988 staat het Gros Morne National Park op de Werelderfgoedlijst. De Long Range Mountains worden beschouwd als het oudste gebergte van de wereld en tornen hoog boven de fjorden uit. Gros Morne vormt het leefgebied van elanden, rendieren, vossen en zeearenden. Ook wordt de zwarte beer geregeld gespot. Vlakbij de plaats Rocky Harbour ligt een van de oudste vuurtorens van Newfoundland, de Lobster Cove Lighthouse.

Dag 11: Gros Morne National Park - Twillingate

Twillingate ligt in het noordoosten van Newfoundland en bestaat uit twee eilanden: North Twillingate Island en South Twillingate Island. Twillingate hoort bij de Notre Dame Bay en is, niet verrassend, omringd door water. Met name in de lente en de vroege zomer is Twillingate een bezoek waard. Dan ontdekt u waarom de plaats ook wel 'Iceberg Capital of the World' genoemd wordt: er drijven ijsschotsen voorbij die soms duizenden jaren oud zijn. Daarbij is Twillingate een aanrader voor liefhebbers van wandelingen, rustige natuur en reizigers die hun ogen openhouden voor wildlife!

Afstand: 430 km || Reistijd: ongeveer 5 uur

Dag 12: Twillingate

Twillingate is een historisch plaatsje aan de Iceberg Alley route. De ruige kustlijn met ijsbergen en wildlife is de grote aantrekkingskracht van Twillingate. Hier heb je in het late voorjaar en de zomer een grote kans om verschillende walvissoorten te spotten. Het Long Point Lighthouse is gebouwd in 1876 en is nog altijd in gebruik. De vuurtoren is niet alleen een mooi gebouw om te bezoeken, het is ook een prachtig uitkijkpunt. In het pittoreske centrum is het leuk rondsnuffelen en er zijn goede visrestaurants met dagelijks verse aanvoer.

Dag 13: Twillingate - Trinity

Een van de bekendste dorpjes op het Bonavista-schiereiland is Trinity. Vanuit Trinity kunt u een walvisexcursie maken of kajakken langs kliffen en ijsbergen. De piek van het ijsbergseizoen is in mei en juni. In het oude centrum van de vissersplaats vind u historische panden. Kenmerkend zijn de zogenaamde root cellars, traditionele opslagplaatsen in de groene heuvels.

Afstand: 310 km || Reistijd: ongeveer 4 uur

Dag 14: Trinity - Saint John's

Saint John’s is de hoofdstad van de provincie Newfoundland en is een levendige havenstad. U vindt er een natuurlijke haven, bontgekleurde houten huizen en smalle straatjes die over de heuvels golven. Het (historische) centrum van Saint John's is goed te voet te verkennen. Bezoek in ieder geval Signal Hill, een groot historisch park met een heuvel waar u een schitterend uitzicht hebt over de haven.

Afstand: 270 km || Reistijd: ongeveer 3 uur

Dag 15: Saint John's

Ook de natuurrijke omgeving van Saint John's is prachtig. Bewandel (een deel van) de East Coast Trail en breng een bezoek aan Cape Spear, het oostelijkste punt van Noord-Amerika. Op de rotsachtige kliffen staat een vuurtoren, die vaak in mist is gehuld. Ook kunt u vlakbij de stad een grote kolonie papegaaiduikers bewonderen. Wilt u meer te weten komen over het verleden van Saint John's? Breng dan een bezoek aan The Rooms (een cultureel centrum) of het Railway Coastal Museum.

Dag 16: Saint John's - Argentia ('s avonds nachtboot naar Sydney)

Dit traject reist u per ferry.

Dit traject bevat een ferry van Argentia naar Sydney.

Vandaag kunt u nog een paar uur doorbrengen in Saint John's of u rijdt met uw huurauto naar het plaatsje Bay Bulls. U treft dit kleine vissersplaatsje aan in een beschutte baai net onder Saint John's. Hier vandaan vertrekken meerdere boottochten naar het Witless Bay Seabird Ecological Reserve waar miljoenen zeevogels broeden. De bekendste kolonie is die van de officiële provincie vogel: de papegaaiduikers. In de zomerperiode heeft u grote kans op het spotten van diverse soorten walvissen, zoals de grote bultruggen en dwergwalvissen.

Eind van de dag rijd u naar de ferryhaven van Argentia om aan boord te gaan van de nachtboot. De 16 uur durende overtocht vertrekt om 17.00 uur (o.v.) en brengt u comfortabel van Argentia naar North Sydney op Nova Scotia.

Dag 17: Sydney - Liscomb Mills

Dit traject bevat een ferry van Argentia naar Sydney.

De nachtboot komt om ca. 9 uur aan in de haven van North Sydney. Met uw huurauto rijd u op uw eigen tempo naar Liscomb Mills. Liscomb Mills ligt aan een kleine baai in de monding van de Liscomb River. De omgeving is rijk aan meren en andere mooie natuur. U kunt er prachtige wandelingen maken over diverse (aangelegde) paden. In Liscombe Lodge is een resort met binnenzwembad, sauna en bubbelbaden. Vanuit hier vertrekken wandeltochten en kunt u andere buitenactiviteiten ondernemen.

Afstand: 560 km || Reistijd: ongeveer 11 uur

Dag 18: Liscomb Mills - Halifax

Vandaag levert u de huurauto in op de luchthaven van Halifax en vliegt terug naar Nederland.

Afstand: 170 km || Reistijd: ongeveer 2,5 uur

Dag 19: Thuiskomst

Aankomst in Amsterdam.

Tekst & foto’s: Fly to the West

We use cookies to improve your experience and to help us understand how you use our site. Please refer to our cookie notice and privacy policy for more information regarding cookies and other third-party tracking that may be enabled.