Het beste van Algarve & Alentejo - 15 daagse autoreis

Het beste van Algarve & Alentejo - 15 daagse autoreis

Deze rondreis toont u het beste van de Algarve en Alentejo regio in zuid en centraal Portugal. De afstanden per dag zijn kort maar neem de tijd want er is zeer veel te zien. Geniet van de geschiedenis van de prachtige steden en kastelen, die herinneren aan Romeinse en Arabische tijden. Ontdek de glooiende heuvels van Alentejo en de kuststeden in zowel de Algarve als Alentejo. Proef de heerlijke lokale gerechten in de goede restaurants en verblijf meerdere keren in een prachtige Pousada.

Reis van dag tot dag

Dag 01:  

Na aankomst op de luchthaven van Faro haalt u de huurauto op en rijd u naar uw hotel.

Sinds 1756 is Faro  de hoofdstad van de Algarve en tevens luchthaven voor de omliggende plaatsen. Het historisch centrum van Faro wordt ook wel ‘Cidade Velha’ genoemd, wat oude stad betekent. Het centrum wordt omringd door een imposante middeleeuwse stadsmuur. De drie bijzondere stadspoorten verlenen toegang tot het mooie, centrale Largo da Sé plein. Een deel van het centrum is autovrij.

Dag 02:  Faro

Het Cidade Velha heeft ook prachtige bezienswaardigheden, waaronder het oude stadhuis, het theater van Faro en het Etnografico museum. De sfeervolle jachthaven ligt ook middenin het centrum. In de smalle straatjes en steegjes van de voetgangerszone vind u een groot scala aan boetiekjes met handwerk, restaurants en gezellige terrasjes. De straat Rua de Santo Antonio is het populairst wat betreft eten en drinken.

Voor de kust van Faro begint een heel bijzonder natuurgebied: Ria Formosa. Een indrukwekkend landschap van lagunes, duinen, kanalen en eilandjes met een lengte van 60 kilometer richting het oosten van de Algarve.

Dag 03:  Faro - Mértola

Met een broedplaats voor ooievaars en glooiende gracieuze witte huizen richting de Guadiana, heeft Mértola alle charmes van een bloeiende museum stad. Voordat het de hoofdstad van het Arabische koninkrijk werd was Mértola een Romeinse stad.

Afstand: 135 km || Reistijd: ongeveer 1,5 uur

Dag 04:  Mértola

Bovenop de heuvel geeft het middeleeuwse kasteel een idee van de rijke geschiedenis van Mértola. Wandel door de nauwe straten, langs de Guadiana rivier die door het stadje kronkelt en proef de historie die de stad uitademt. Neem voldoende tijd in Mértola, want deze oude stad biedt verschillende hoogtepunten, variërend van musea en kathedralen tot een weeffabriek.

Dag 05:  Mértola - Moura

In de stralende en gezellige Alentejo stad Moura, gelegen dichtbij de rivier de Guadiana, zijn veel interessante bezienswaardigheden te vinden. Het is een gebied met glooiende heuvels, beplant met uitgebreide olijfbomenplantages en het produceert tevens een aantal uitstekende wijnen. Tijdens een wandeling door de stad moet men zeker een bezoek brengen aan Mouraria, een van de grootste en best bewaarde Moorse wijken in het hele land. Als u een wandeling door de straten van Moura maakt, ziet u de dikke schoorstenen, die een verticale lijn langs de muren van de huizen vormen en kenmerkend zijn voor de Alentejo architectuur. U zult er ook een aantal prachtige kerken vinden. Moura bezit een uniek exemplaar van de vroeg 17e-eeuwse militaire architectuur, bekend als het Edificio dos Quarteis. Ongeveer 3 kilometer buiten de stad staat een pittoreske militaire uitkijktoren.

Afstand: 85 km || Reistijd: ongeveer 1 uur en 20 minuten

Dag 06:  Moura - Monsaraz/Reguengos de Monsaraz

Deze zeer mooie middeleeuwse stad is erin geslaagd zijn karakteristieke eigenschappen door de eeuwen heen te behouden. Wandelend door de straten van Monsaraz is het alsof men terug gaat in de tijd. Het is een unieke plaats waar men alle rust en kalmte kan vinden en die men in deze moderne tijd snel vergeet. De allereerste indruk van de stad zijn de kalkstenen en leistenen huizen en gebouwen. Als het om het bouwkundig erfgoed van de stad gaat zijn de hoogtepunten het middeleeuwse kasteel, het gerechtsgebouw en de parochiekerk.

Vogelliefhebbers moeten van Moura naar Monsaraz zeker een omweg via Amareleja en Valencia de Mombuey maken. U kunt dan het Parque de Natureza de Noudar bezoeken.

Het is de moeite waard om een aantal wijnproeverijen in Monsaraz of Reguengos de Monsaraz te bezoeken. Het gebied produceert uitstekende wijnen.

Afstand: 67 km || Reistijd: ongeveer 1 uur

Dag 07:  Monsaraz/Reguengos de Monsaraz - Evora

Met als hoogtepunt een imposante kathedraal, ligt Évora uitgestrekt tegen een zacht glooiende heuvel. Deze heuvel rijst op uit de grote Alentejo vlakte. Hij bewaakt het historische centrum met een enorme buitenmuur en vertegenwoordigt een waardevol cultureel erfgoed door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. De stad, met zijn van Moorse oorsprong smalle straatjes staan in contrast tot de pleinen waar het licht binnenstroomt, heeft twee millennia geschiedenis. Er zijn weinig overblijfselen uit de Visigoten periode. Na deze periode was de Moorse bezetting een feit. Later werd de stad de thuisbasis van het hof van verschillende Portugese koningen van de eerste en tweede dynastie.

Afstand: 55 km || Reistijd: ongeveer 1 uur

Dag 08:  Evora

Dwaal door de straten en absorbeer de geheime ziel die de diverse culturele invloeden hier in deze Wereldstad hebben neergelegd. Er zijn ook uitstekende restaurants en bars, terrasjes, kunst- en ambachtswinkels en het jeugdige karakter van de universiteitsbezoekers voegen allemaal een dynamiek toe aan de huidige stad met zijn wortels stevig in het verleden.

Een andere interessante locatie om vanuit Evora te bezoeken is het Centro Interpretativo dos Tapetes de Arraiolos. De tapijten in deze stad zijn mooi en u kunt hier zien hoe ze worden gemaakt.

Dag 09:  Evora - Sines

Toerisme en industrie heeft de oude vissersplaats Sines op een positieve manier veranderd. Uitkijkend over de baai ziet men de ruïnes van een in de zestiende eeuw gerestaureerd middeleeuws kasteel. In een van de kasteeltorens bevindt zich een kleine museumcollectie gewijd aan de hier geboren Vasco da Gama. Sines heeft ook een zeer interessant Archeologisch Museum. Hier bevinden zich alle archeologische resten die in de regio werden gevonden en herinneren aan activiteiten in vervlogen tijden.

Slechts 60 km ten noorden van Sines ligt de Cais Palatífico da Carrasqueira, met een fantastische pier waar u boten en vogels kunt bekijken. Rijd 20 min naar het noorden om dichtbij Sado Arrábida dolfijnen op Troia Peninsula te spotten.

Afstand: 168 km || Reistijd: ongeveer 1,5 uur

Dag 10:  Sines - Aljezur

Onderweg van Sines naar Aljezur kunt u een tussenstop maken in het plaatsje Odemira. Het charmante Odemira ligt op de top van een kleine heuvel en vormt met de schitterende witte huizen, met uitzicht op de rivier de Mira, een soort amfitheater. Neem tijdens uw trip van Sines naar Odemira een ​​noordelijke omweg via de Romeinse ruïnes van Miróbriga.

Aljezur is een klein stadje aan de Costa Vicentina met huizen met landelijke architectonische kenmerken die karakteristiek zijn voor de Algarve, waar platibandas (randen beschilderd met geometrische motieven) en raamopeningen de witte gevels verfraaien.

Afstand: 97 km || Reistijd: ongeveer 1,5 uur

Dag 11:  Aljezur

Aljezur heeft een mooi natuurgebied tot zijn beschikking. Het ligt namelijk in het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vincente. Hier kunt u wandelen of fietsen in een ongerepte natuur met veel bijzondere soorten vogels en planten. Of stap in de auto en ontdek de verdere omgeving. Rij bijvoorbeeld naar het meest zuidwestelijke punt van Europa de Kaap Sint-Vincent en bekijk daar het 'einde van de wereld'. Ook voor kunstliefhebbers heeft Aljezur iets moois in petto. In het José Cercas Museum kunt u onder andere de schilderijen van deze schilder bewonderen. Of bekijk moderne kunst in de Aljezur Municipal Gallery. Verder kunt u een kijkje terug tot ver in de oudheid nemen in het Aljezur Municipal Museum waar archeologische vondsten uit de omgeving worden geëxposeerd.

Dag 12:  Aljezur - Portimão

Terug naar de Algarve! Gelegen aan de monding van de rivier de Arade staat Portimão bekend om zijn uitstekende zandstranden met tal van warme rustige wateren. Hierdoor is het een zeer aantrekkelijke vakantiebestemming. De witte contouren van een kerk op een heuvel, de smalle straatjes in de oude vissers- en ambachtswijk, de aanwezigheid van de zee en het immense strand bekend onder de naam Praia da Rocha, zijn enkele aspecten die deze eeuwenoude stad karakteriseren.

Afstand: 47 km || Reistijd: ongeveer 45 minuten

Dag 13:  Portimão

Portimão is de oudste stad van de hele zuidkust. U zult verrast zijn hoeveel er in de stad én de directe omgeving te doen is. Begin met een wandeling door de gezellige straten van het historische centrum. Hier maakt u kennis met een paar mooie bezienswaardigheden die stammen uit de 15e eeuw. Zo kunt u de geliefde kerk Igreja da Nossa Senhora da Conceição bezoeken, die op het hoogste punt van de stad ligt. Een stukje verderop ligt de Praça da República, het centrale plein dat een mooi uitgangspunt vormt voor een verdere wandeling. Aan het plein ligt ook de tweede indrukwekkende kerk van Portimão: Igreja do Colégio. Wandel vanuit daar verder door de smalle straatjes richting de Rua Diogo Tomé en Rua da Portades da São João waar u veel leuke winkels tegenkomt.

Dag 14:  Portimão

Om nog meer van de sfeer van Portimão te genieten is het een aanbeveling om in de schaduw van de bomen in de tuinen Manuel Bivar te vertoeven en de tijd te vergeten.  Onze tip als u van traditionele eettentjes houdt: blijf dan in het oude centrum. Het hele jaar staan de geroosterde sardientjes op het menu van heel veel Portugese eettentjes in de stad. Ook aan de nieuwe boulevard bij het strand is het aanbod aan restaurants enorm, maar daar is het meestal drukker met toeristen.

U kunt langs de kust vele boottochten maken naar de spectaculaire grotten. Wilt u een cultureel uitstapje maken als u in Portimão bent? Ga dan mee met de riviercruise die vaart via prachtige landschappen naar de stad Silves in het binnenland. De tocht gaat over een oude handelsroute via de Rio Arade.

Dag 15:  Portimão - Faro

Vandaag levert u de huurauto in op de luchthaven van Faro en vliegt u terug naar Nederland.

Afstand: 66 km || Reistijd: ongeveer 45 minuten

We use cookies to improve your experience and to help us understand how you use our site. Please refer to our cookie notice and privacy policy for more information regarding cookies and other third-party tracking that may be enabled.