Ontdek de Deep South - 20 daagse autoreis

Ontdek de Deep South - 20 daagse autoreis

Autoreis door de Deep South van de USA. Muzieksteden Nashville, Memphis en New Orleans liggen op de route, maar ook natuur in de Great Smoky Mountains en historie in Natchez en Montogmery. In de langere versies van deze autoreis door het Diepe Zuiden van Amerika bezoekt u ook Charleston en Savannah aan de oostkust.

Reis van dag tot dag

Dag 01: Atlanta

Uw reis begint in Atlanta. Na aankomst haalt u meteen de huurauto op op het vliegveld.

In Atlanta, de hoofdstad van Georgia, gaan zuidelijke tradities en moderne wolkenkrabbers hand in hand. Een leuke plek om uw bezoek te beginnen is in het grote Centennial Olympic Park, waar de Olympische Spelen van 1996 plaatsvonden. U vindt hier ook het hoofdkwartier van nieuwszender CNN en World of Coca-Cola. Maak vooral een fietstour over de Beltline, een voormalig treinspoor waar nu een 35 kilometerslang fiets- en wandelpad is gerealiseerd.

Dag 02:  Atlanta

Atlanta is de geboorteplaats van burgerrechtenactivist Martin Luther King, Jr. Zijn geboortehuis en graf kunt u bezoeken in het Sweet Auburn District. Deze historische wijk vormde het hart van de zwarte gemeenschap. Bezoek ook de Ebenezer Baptist Church, waar King als dominee predikte. Heeft u nog tijd over? Ga dan naar de hippe Ponce City Market, dat grenst aan een mooi stadspark. Het gebouw huisvest winkels en een geweldige foodmarket.

Dag 03:  Atlanta - Savannah

Savannah is een populaire toeristenstad, dankzij de Amerikaanse Antebellum-architectuur met plantages en landhuizen, de lange geschiedenis en haar charmante gastvrijheid. De binnenstad van Savannah is gekroond tot National Historic Landmark. Vele bezoekers bewonderen de meer dan twintig oude pleinen met een rustieke sfeer en de omringende gebouwen. Een leuke plek is Forsyth Park, met een prachtige fontein, monumenten en tuinen.

Afstand: 400 km || Reistijd: ongeveer 4 uur

Dag 04:  Savannah - Charleston

Charleston, de oudste stad in South Carolina, kent een bewogen geschiedenis. Zo speelde het een belangrijke rol in de Onafhankelijkheidsoorlog en werd er het eerste schot van de Burgeroorlog gelost. Aan de Museum Mile in het Historic District bevinden zich mooie musea, historische huizen en kerken. Om deze locaties te bezoeken kun je tickets kopen in een bezoekerscentrum. In de wijk South Broad staan elegante, vorstelijke huizen uit de achttiende eeuw.

Afstand: 230 km || Reistijd: ongeveer 3 uur

Dag 05:  Charleston

Rondom Charleston liggen verschillende plantages, als stille getuigen van de meest bewogen periode uit de Amerikaanse geschiedenis. Leuk om te bezoeken is Boone Hall Plantation in Mount Pleasant, die onder andere het decor vormde van de mini-serie 'North and South'. Een ander voorbeeld is de Magnolia Plantation met zijn grote tuinen. Meer geschiedenis vind u in Fort Sumter. In dit vijfhoekige fort begon de Amerikaanse Burgeroorlog. U kunt Fort Sumter alleen per boot bereiken.

Dag 06:  Charleston - Great Smoky Mountains

De Great Smoky Mountains (bijnaam: The Smokies) is een bebost gebergte en tevens nationaal park in het zuiden van de Appalachen. Vaak hangt er rond de bergtoppen een mysterieuze nevel. De 50 kilometer lange Newfound Gap Road (Highway 441) loopt van noord naar zuid en is een prachtige toeristische route met vele vergezichten. Een aanrader is het uitzicht bij Clingmans Dome op 2.025 meter.

Afstand: 560 km || Reistijd: ongeveer 6 uur

Dag 07:  Great Smoky Mountains

Populair in Great Smoky Mountains is Cades Cove. Deze vallei is met hoge bergen omringd en bevindt zich in het noordwesten van het park. U kunt de vallei verkennen via de 18 kilometer lange Cades Cove Loop Road. Deze eenrichtingsweg voert u langs oude kerkjes en houten gebouwen. U kunt een glimp opvangen van het vroegere landleven in de zuidelijke Appalachen. Langs de route zijn regelmatig wilde dieren te zien. Tip: huur een fiets bij het bezoekerscentrum en fiets deze weg.

Dag 08:  Great Smoky Mountains - Nashville

Nashville is de hoofdstad van de country- en westernmuziek. In de vele tentjes langs Broadway kun je kennismaken met deze Amerikaanse folklore. Broadway maakt deel uit van Music Row, het stadsdeel ten zuidwesten van downtown. Hier vind je honderden muziekbedrijven, voornamelijk gerelateerd aan countrymuziek, gospel en hedendaagse christelijke muziek. Het Ryman Auditorium is Nashvilles belangrijkste concertgebouw.

Afstand: 360 km || Reistijd: ongeveer 4 uur

Dag 09:  Nashville

Echte countryliefhebbers mogen ook het Country Music Hall of Fame and Museum in Nashville niet overslaan. Vanaf het museum vertrekken dagelijks tours naar de RCA Studio B, de geboorteplaats van de ‘Nashville Sound’. Tot 1974 was Nashville de locatie van Grand Ole Opry, ‘s werelds langstlopende countrymuziekprogramma. Tegenwoordig wordt het radioprogramma verschillende malen per week live opgenomen in het Grand Ole Opry House. Wilt u een live-uitzending bijwonen, zorg dan dat u op tijd (online) tickets bemachtigt. Een andere muzikale activiteit is The Johnny Cash Museum.

Dag 10:  Nashville - Memphis

Twee legendarische personen drukten hun stempel op de stad Memphis: burgerrechtenactivist Martin Luther King en superster Elvis Presley. Daarnaast is de stad langs de Mississippi-rivier de bakermat van de bluesmuziek, een genre dat goed vertegenwoordigd wordt in de historische Beale Street. De straat zit vol met restaurants, cafés en bruisende clubs, waaronder BB Kings Blues Club.

Afstand: 340 km || Reistijd: ongeveer 3 uur

Dag 11:  Memphis

Bezoek in 'The River City' Mempis ook de Sun Studio, waar grootheden als Elvis Presley, Johnny Cash en Jerry Lee Lewis hun hits opnamen. Vanaf het museum vertrekt een gratis shuttlebus naar het Rock ‘n’ Soul Museum en Graceland. Het landgoed van Elvis Presley biedt een uniek kijkje in het leven van de King of Rock ‘n Roll. Er zijn verschillende tours mogelijk, waarbij u onder andere Elvis’ villa, vliegtuigen, auto’s en zijn laatste rustplaats bezoekt.

Dag 12:  Memphis - Vicksburgr

Op een rotswand boven de Mississippi-rivier ligt Vicksburg. De stad vormde een centrale locatie tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. De belangrijkste bezienswaardigheid van Vicksburg is het National Military Park, waar in 1863 een hevige strijd woedde. Via de 25 kilometer lange autoroute door het park leert u alles over deze bewogen geschiedenis. Downtown Vicksburg is een historische wijk met muurschilderingen die u vertellen over het verleden.

Afstand: 400 km || Reistijd: ongeveer 4 uur

Dag 13:  Vicksburg - Natchez

Natchez is de oudste nederzetting aan de Mississippi-rivier. Hier vind u geen pretparken, industriële kades of extreem toeristische trekpleisters. Maar wel wandelroutes en het historische Downtown. Begin uw bezoek bij het Natchez Visitor Center, waar u plattegronden en brochures over activiteiten in de omgeving kunt ophalen. Maak vervolgens een wandeling langs de weidse waterkant, volg een wandelroute door het historische Downtown of duik in een van de kunstgalerijen. Ook leuk: Vaar met een raderboot over de Mississippi! Er is genoeg te beleven.

Afstand: 120 km || Reistijd: ongeveer 1,5 uur

Dag 14:  Natchez - New Orleans

Het is zonder te stoppen zo'n drie uur rijden naar New Orleans. Spendeer de ochtend in Natchez, of vertrek vroeg en maak - als u het leuk vindt - onderweg twee tussenstops. Een aanrader is het Old State Capitol in Baton Rouge (neem dan Highway 61) en de Oak Alley Plantation in Vacherie. Deze plantage vormde het decor voor de film 'Django Unchained' van Quentin Tarantino. U overnacht vandaag in New Orleans ('The Big Easy'), een stad met vele gezichten. Zo is het de bakermat van de jazz, heeft het een multicultureel en tolerant karakter, zijn er veel plantagehuizen uit vroegere tijden en vind u er veel achttiende- en negentiende-eeuwse architectuur. De oudste en bekendste wijk is French Quarter, met een wirwar van gezellige straten met cafés, musea en muziekclubs en typisch Spaanse gebouwen, balkons en pleintjes. Morgen heeft u een hele dag om deze stad te ontdekken.

Afstand: 270 km || Reistijd: ongeveer 3 uur

Dag 15:  New Orleans

In French Quarter bezoeken veel toeristen Bourbon Street, waar u elk moment van de dag terecht kunt in bars, restaurants en souvenirshops. Jackson Square daarentegen is het historische hart van de wijk. Het mooie park bestaat deels uit een groot plein met historische gebouwen, zoals de St. Louis Cathedral, de Cabildo (waar de Louisiana Purchase getekend werd en tegenwoordig het Louisiana State Museum gevestigd is) en de Presbytere, een museum over Mardi Gras.

Dag 16:  New Orleans - Pensacola

De historische en militaire stad Pensacola is nauw verbonden met de luchtvaart. U vindt hier onder meer de oudste marinevliegbasis van Amerika. Bezoek het National Museum of Naval Aviation bij het Naval Air Station, bekijk hier gerestaureerde vliegtuigen en maak een vlucht in een simulator. Op de vliegbasis oefenen piloten van Blue Angels. Tussen maart en november kunt u hun vliegshows bekijken, onder meer vanuit de vuurtoren. U kunt natuurlijk ook lekker op het strand neerstrijken en helemaal niets doen!

Afstand: 320 km || Reistijd: ongeveer 3 uur

Dag 17:  Pensacola - Montgomery

Deze staatshoofdstad ligt aan de Alabama-rivier en kent een rijk verleden. Niet alleen herbergt Montgomery Capitol Heights, een van de oudste buurten van de stad en de staat Alabama. Montgomery speelde ook een belangrijke rol tijdens de Civil Rights Movement (burgerrechtenbeweging) in de jaren 50 en 60. Zo weigerde Rosa Parks haar plaats af te staan in de bus, zoals in die staat, in die tijd, gebruikelijk was voor donkere mensen. Dat gaf aanleiding tot de Montgomery Bus Boycott, waarbij veel mensen met een donkere huidskleur het openbaar vervoer negeerden uit protest tegen ongelijke rechten. Ook staat in Montgomery de kerk waarin Martin Luther King dominee was.

Afstand: 260 km || Reistijd: ongeveer 3 uur

Dag 18:  Montgomery - Atlanta

Als u genoeg tijd heeft, is een uitstapje naar Stone Mountain een aanrader. Het ligt een half uur rijden ten noordoosten van Atlanta. In deze berg zijn drie belangrijke figuren uitgehouwen uit de tijd van de Burgeroorlog. U kunt de top bereiken via een gondelbaan of wandelpad.

Afstand: 260 km || Reistijd: ongeveer 2,5 uur

Dag 19:  Atlanta

Vandaag rijdt u terug naar de luchthaven van Atlanta, levert uw huurauto in en vliegt u terug naar Amsterdam.

Dag 20:  Amsterdam

Aankomst in Amsterdam.

Tekst & foto’s: Fly to the West

We use cookies to improve your experience and to help us understand how you use our site. Please refer to our cookie notice and privacy policy for more information regarding cookies and other third-party tracking that may be enabled.