Pure Atlantics & Beyond - 22 daagse autoreis

Pure Atlantics & Beyond - 22 daagse autoreis

Maak een mooie one-way van Toronto naar Halifax! Onderweg beleeft u de Canadese Atlantics in vijf verschillende provincies. U combineert in deze autoreis de overweldigende natuur van de provincies Nova Scotia en New Brunswick met de grote steden van Oost-Canada, waaronder Québec en Halifax. Het rustige schiereiland van Gaspé vormt een schril contrast met het bruisende Toronto. Bezoek vissersdorpjes op het pittoreske Prince Edward Island en bewonder immense vogelkolonies op het eiland Bonaventure. Het hoogtepunt van Nova Scotia, het Cape Breton National Park, ontbreekt uiteraard niet in deze bijzondere route.

Reis van dag tot dag

Dag 01:  Toronto

Uw reis begint in Toronto. Na aankomst haalt u direct de huurauto op op het vliegveld.

Met glanzende wolkenkrabbers en Victoriaanse huizen is Toronto een prachtige mix van oud en nieuw. De stad ligt aan Lake Ontario en heeft fijne parken aan de waterkant. Toronto's skyline wordt gedomineerd door de 553 meter hoge CN Tower. Vanaf het hoogste uitzichtpunt kunt u kilometers ver kijken. Bezoek ook zeker het Royal Ontario Museum, waar de natuurlijke geschiedenis en wereldculturen centraal staan. Alleen al de buitenkant is de moeite waard.

Dag 02:  Toronto

Een leuke wijk in het gevarieerde Toronto is Kensington Market. Dit is een wat alternatieve wijk vol met eettentjes, koffiehuizen, restaurants, supermarktjes en permanente marktkraampjes. De bezoekers van deze wijk zijn een kleurrijke mix van kunststudenten, expats en locals. Van een heel andere orde zijn het "middeleeuwse" kasteel Casa Loma en de moderne City Hall.

Dag 03:  Toronto - Niagara Falls

Niagara Falls bestaat uit drie watervallen langs de Amerikaans-Canadese grens. Horseshoe Falls, de grootste waterval, ligt in het Canadese Queen Victoria Park. De American Falls en Bridal Veil Falls liggen in Amerika, u kunt ze bewonderen via de Rainbow Bridge. Skylon Tower, Prospect Point en Observation Tower bieden u spetterende uitzichten. Wilt u het watergeweld van dichtbij ervaren? Overweeg dan Journey behind the Falls (een lift naar beneden) of Maid of the Mist (een boottocht).

Afstand: 130 km || Reistijd: ongeveer 1,5 uur

Dag 04:  Niagara Falls - Kingston

Kingston ligt aan Lake Ontario en is populair vanwege boottochten door het labyrint van de Thousand Islands. Leuk zijn Boldt Castle en het eiland ‘Just Room Enough’, met precies één huis. In Kingston zelf zijn historische bouwwerken, zoals de City Hall, St. George’s Cathedral en Bellevue House.

Afstand: 390 km || Reistijd: ongeveer 4 uur

Dag 05:  Kingston - Ottawa

Ottawa is het politieke hart van Canada. Het statige Parliament Hill, op de zuidoever van de Ottawa-rivier, is de thuishaven van de overheid. Bekijk hier de wisseling van de wacht, die elke morgen om 10:00 uur plaatsvindt. Parliament Hill ondergaat vanaf 2019 een tien jaar lange renovatie. Het Centre Blok met Peace Tower is al die tijd gesloten. Dwars door Ottawa stroomt het Rideau-kanaal, dat eindigt als dubbele waterval in Rideau Falls Park. Op het kanaal kunt u 's zomers varen en 's winters schaatsen.

Afstand: 190 km || Reistijd: ongeveer 2 uur

Dag 06:  Ottawa - Québec City

Québec wordt omgeven door een historische stadsmuur, die het meest intact is in het westen van Vieux-Québec (het oude stadscentrum). Vieux-Québec bestaat uit Haute-Ville en Basse-Ville. Bekijk in Haute-Ville ook het Château Frontenac, een kasteelachtig hotel. Wandel over Terrasse Dufferin, een brede boulevard langs de St. Lawrence-rivier. Leuk en opvallend is La Citadelle, een stervormig bastion met een schitterend uitzicht over de stad.

Afstand: 440 km || Reistijd: ongeveer 4,5 uur

Dag 07:  Québec City

Het bekendste park in Québec City is Parc des Champs-de-Bataille. De veldslag die hier in 1759 plaatsvond, wordt herdacht in Musée du Fort. Leuk in Basse-Ville (de benedenstad) is Place-Royale, het oudste en meest Europees ogende stadsdeel. Leer meer hierover in Musée de la Place Royale. In Musée de la Civilisation krijgt u een goede indruk van Québec City. Wandel ook zeker langs de restaurants, boetiekjes en kunstnijverheidszaken aan de Rue du Petit-Champlain.

Dag 08:  Québec City - Riviere-du-Loup

Îles du Bas-Saint-Laurent, een eilandengroep in de rivier, vormt de bekendste attractie van Rivière-du-Loup. U spot er regelmatig zeehonden, walvissen en witte dolfijnen. U kunt ter plaatse een walvisexcursie boeken om de dieren dichterbij te bekijken vanaf een Zodiac. Bezoek ook Parc des Chutes, met een dertig meter hoge waterval, en het kleine Parc de la Croix, voor een schitterend uitzicht op Rivière-du-Loup en de rivier. Het nabijgelegen Lac-Témiscouata is een uitstekende plek om te wandelen, fietsen, zwemmen en kajakken.

Afstand: 200 km || Reistijd: ongeveer 2 uur

Dag 09:  Riviere-du-Loup - Sainte-Anne-des-Monts

Aan de baai van St. Lawrence, omsloten door water en bergen, ligt het kustplaatsje Sainte-Anne-des-Monts. Het trekt veel outdoor liefhebbers die het nabij gelegen Parc National de la Gaspésie willen bezoeken. Dit spectaculaire natuurpark omvat de Chic-Choc en McGerrigle Mountains. U kunt er geweldig wandelen, kamperen en kajakken (op Lac Cascapédia).

Afstand: 290 km || Reistijd: ongeveer 3,5 uur

Dag 10:  Sainte-Anne-des-Monts - Percé

Percé is een van de leukste stadjes op het Gaspé-schiereiland. Beroemd is de Rocher Percé, een vrijstaande kalkstenen rots in het water van maar liefst 88 meter hoog en 475 meter lang. Bij laagtij is de rots toegankelijk via een zandbank. Vlakbij ligt Île Bonaventure, een eiland waar tienduizenden jan-van-genten wonen. De rots en het vogeleiland maken deel uit van het Parc National Île-Bonaventure-et-du-Rocher -Percé. Vanuit Percé kunt u op de boot stappen om de rots en het vogeleiland te bekijken. Tourboten leggen aan op Bonaventure-eiland, zodat u de vogels van dichtbij kunt zien. Op het vasteland in Percé is het Discovery Center gevestigd.

Afstand: 260 km || Reistijd: ongeveer 3 uur

Dag 11:  Percé

Naast de tours naar Île Bonaventure en Rocher Percé behoren walvistours, kreeftvisexcursies, diepzeevissen, zeekajakken en duiken tot de mogelijkheden in Percé. Bovendien kunt u goed wandelen rond Percé. De Mont Sainte-Anne en Mont Blanc Trails (een netwerk van verschillende routes) starten in het centrum van Percé en leiden naar mooie uitzichtpunten.

Dag 12:  Percé - Grand Falls

Het rustige plaatsje Grand Falls in New Brunswick dankt zijn naam aan de 23 meter hoge Grand Falls waterval. Via een trap met ruim 400 treden komt u onderaan de waterval uit, bij de Grand Falls Gorge. U kunt de kloof per kajak of te voet verkennen. Ook kunt u het water overbruggen met een avontuurlijke tokkelbaan.

Afstand: 410 km || Reistijd: ongeveer 5 uur

Dag 13:  Grand Falls - Fredericton

Fredericton, de hoofdstad van New Brunswick, is een charmante en historische stad aan de oevers van de Saint John-rivier. Het vormt een belangrijk cultureel en artistiek centrum en er is van alles te beleven. De bezienswaardigheden van de oude binnenstad centreren zich met name rond het Historic Garrison District, waar u een groot park vindt, de City Hall en de wisseling van de wacht bij Guard House kunt bekijken. Daar vlakbij, in Downtown vind u het bezoekerscentrum en kunt u deelnemen aan een Heritage Walking Tour. Ook het Old Government House is het bekijken waard.

Afstand: 220 km || Reistijd: ongeveer 2 uur

Dag 14:  Fredericton - Hopewell Cape

Hopewell Rocks Park, bij Hopewell Cape, is een indrukwekkend gevolg van de getijden in de Fundy-baai. Het landschap bestaat uit holen en bizarre rotsformaties, waarvan de Flowerpot Rocks de beroemdste zijn. Bij eb kunt u er rondwandelen, tijdens vloed varen kajakkers om de toppen heen. Ga naar het Interpretive Centre voor tentoonstellingen over de Fundy-baai. Via verschillende wandelroutes komt u bij uitzichtpunten en nog meer rotsen met tot de verbeelding sprekende namen, zoals E.T. Rock, Apple Rock en Diamond Rock. Informeer voordat u gaat wandelen goed naar de getijden.

Afstand: 210 km || Reistijd: ongeveer 2,5 uur

Dag 15:  Hopewell Cape - Charlottetown

Via de 13 kilometer lange Confederation Bridge bereikt u het sfeervolle Prince Edward Island. Charlottetown is de charmante hoofdstad van Prince Edward Island (PEI) en heeft een gezellige haven met restaurantjes. De stad was cruciaal voor de eenwording van Canada, veel gebouwen herinneren daar nog aan. Struin door de sfeervolle straten met hoge bomen en verken het centrum te voet. Bezienswaardigheden zijn het Province House en de Founders Hall. Beaconsfield Historic House is volgens velen het mooiste Victoriaanse landhuis van Canada, met prachtuitzicht vanaf de veranda.

Afstand: 210 km || Reistijd: ongeveer 3 uur

Dag 16:  Charlottetown - Cape Breton Highlands National Park

Kleurrijke houten gebouwen vormen het hart van Chéticamp. Populaire excursies in dit dorp zijn diepzeevissen en walvisvaarten. U kunt rondom Chéticamp prachtige wandelingen maken, bijvoorbeeld over de Acadian Trail en rond Enragee Point. Het Les Trois Pignons-museum leert u meer over Acadië. In het nabijgelegen Margaree Island Naturional Wildlife Area nestelen duizenden zeevogels. Vanaf Chéticamp kunt u gemakkelijk Cape Breton bezoeken en de Cabot Trail rijden. Ook leuk in de omgeving zijn Baddeck en het Bras d'Or.

De afstanden in deze route zijn gebaseerd op een overnachting aan de westzijde van het park.

Afstand: 530 km || Reistijd: ongeveer 6 uur

Dag 17:  Cape Breton Highlands National Park

Heuvelachtige landtongen, zandstranden en groene valleien vormen de natuurrijke omgeving van Ingonish. Ingonish bestaat uit vijf kleine plaatsjes langs de beroemde Cabot Trail, waaronder Ingonish Harbour en Ingonish Beach. De populairste bezienswaardigheid van Ingonish is het ongerepte natuurpark Cape Breton Highlands National Park, waarvan Ingonish de entree vormt. Ingonish Beach is een lang, breed zandstrand dat wordt omringd door groen beboste heuvels. Niet voor niets is de bijnaam van Ingonish 'The home of nature'. Ingonish ligt in het noordoosten van Cape Breton Island, Nova Scotia.

De afstanden in deze route zijn gebaseerd op een overnachting aan de oostzijde van het park.

Afstand: 110 km || Reistijd: ongeveer 2 uur

Dag 18:  Cape Breton Highlands National Park - Truro

De grootste publiekstrekker in Truro is Victoria Park. De Lepper Brook-rivier stroomt in een kloof tussen heuvels en bossen. U kunt verschillende wandelroutes volgen naar de watervallen die hieruit ontspringen: Waddel en Joseph Howe Falls. Truro staat in verbinding met de Cobequid Bay. Bekijk de grote getijdenverschillen die hierin ontstaan bij de Marchlands Section. De Cobequid Trail (16 km) leidt u over een voormalige spoorlijn door de mooie omgeving.

Dag 19:  Truro - Halifax

Halifax is het culturele en economische hart van Nova Scotia en ligt aan een grote natuurlijke haven. Kenmerkend voor de haven zijn de Historic Properties: oude opslagplaatsen en werven die een belangrijke rol speelden in het bedrijvige zeeleven. Een stervormig verdedigingswerk op Citadel Hill beschermde de haven van Halifax in de achttiende eeuw. Aan de rand van de heuvels is de Old Town Clock niet te missen.

Afstand: 100 km || Reistijd: ongeveer 1 uur

Dag 20:  Halifax

Dat in de haven van Halifax in de twintigste eeuw veel immigranten arriveerden, wordt herdacht in het Canadian Museum of Immigration (op Pier 21). In Halifax wordt daarnaast aandacht besteed aan de Titanic-ramp. De stad stuurde in 1912 twee reddingsschepen naar het gebied waar het onzinkbare schip op een ijsschots voer. Veel Titanic-slachtoffers zijn begraven op Fairview Lawn Cemetery. In het Maritime Museum of the Atlantic vind u de belangrijkste collecties over deze scheepsramp en over de Halifax Explosion (1917).

Dag 21:  Halifax

Vandaag levert u de huurauto in op de luchthaven van Halifax en vliegt u terug naar Nederland.

Dag 22: Amsterdam

Aankomst in Amsterdam.

Tekst & foto’s: Fly to the West

We use cookies to improve your experience and to help us understand how you use our site. Please refer to our cookie notice and privacy policy for more information regarding cookies and other third-party tracking that may be enabled.