Rocky Mountains & Great Plains - 23 daagse autoreis

Rocky Mountains & Great Plains - 23 daagse autoreis

Deze autorondreis laat u het mooiste zien van de Rocky Mountains en de Great Plains. De rondreis zit vol schitterende en ruige natuur. U heeft de tijd om de nationale parken Yellowstone, Grand Teton en Rocky Mountain echt te zien. Ook doet u wat onbekendere pareltjes aan, die qua schoonheid echt niet onder doen voor de bekende jongens. Denk aan Colorado National Monument bij Grand Junction in Colorado, Theodore Roosevelt National Park bij Medora in North Dakota en Badlands National Park bij Rapid City in South Dakota. Nabij Rapid City bezoekt u bovendien de presidentshoofden van Mount Rushmore.

Reis van dag tot dag

Dag 01:  Denver

Uw reis begint in Denver. Na aankomst haalt u direct de huurauto op op het vliegveld.

'Mile High City' Denver ligt precies op één mijl hoogte, in de schaduw van de Rocky Mountains. Denver, ooit een goudzoekersnederzetting, combineert de charme van een bedrijvige stad met het mysterie van het Wilde Westen. Opvallend is het Colorado State Capitol met zijn gouden koepel. In het gebouw is een museum gevestigd, doordeweeks zijn er gratis tours. Lower Downtown Denver, LoDo voor ingewijden, heeft gezellige straten met historische gebouwen. Larimer Square is dé ontmoetingsplaats.

Dag 02: Denver

Breng in Denver een bezoek aan het History Museum, het Denver Art Museum, het Black American Museum of maak een dagtocht door de omgeving. Erg mooi is de Mount Evans Scenic Byway, de hoogst gelegen verharde autoweg in Amerika. Op de 4.348 meter hoge top van Mount Evans heb je een mooi uitzicht op de Front Range van de Rocky Mountains.

Dag 03:  Denver - Canon City

Mensen komen naar Canon City vanwege de raftmogelijkheden in de Royal Gorge. Ook Temple Canyon Park, net ten zuiden van Canon City, is een schat voor iedereen die off the beaten track wil. Volg de Redemption Trail door de kloof, waar Grape Creek voor verkoeling zorgt. In het Royal Gorge Bridge & Park is 's wereld hoogste hangbrug en vind u spannende attracties zoals de Cloudscraper Zip Line en de Royal Rush Skycoaster.

Afstand: 180 km || Reistijd: ongeveer 2 uur

Dag 04:  Canon City - Vail

Vail Mountain is een van de beste ski-resorts ter wereld. In de zomer is het een komen en gaan van mountainbikers, fanatieke wandelaars en golfers. Als de sneeuw gesmolten is, kunt u nog steeds met de gondel omhoog (Gondola One of Eagle Bahn). Bovenaan de Eagle Bahn liggen avonturenpark Epic Discovery en het Nature Discovery Center, van waaruit wandelingen worden georganiseerd. Verder zijn er gezellige farmers markets en Hot Summer Nights Concerts.

Afstand: 220 km || Reistijd: ongeveer 3 uur

Dag 05: Vail - Grand Junction

Grand Junction ligt aan de Colorado-rivier, in de vijftig kilometer lange Grand Valley. Vlak bij Grand Junction en Fruita ligt een prachtige bezienswaardigheid: het Colorado National Monument. Rijd hier de Rim Rock Drive, een 37 kilometer lange weg die zowel voor voertuigen als fietsers toegankelijk is. Rijdend op deze weg kijkt u uit over kloven en fascinerende rotsformaties. Trekt u uw wandelschoenen aan voor een mooie wandelroute en misschien ziet u onderweg wel dikhoornschapen of adelaars.

Afstand: 240 km || Reistijd: ongeveer 2,5 uur

Dag 06:  Grand Junction - Vernal

De stad Vernal ademt, net als veel steden in Utah, de sfeer van het oude Westen. Vernal ligt in het midden van toeristische bezienswaardigheden als Dinosaur National Monument, Uinta-Wasatch-Cache National Forest en Capitol Reef National Park. Maar vergis u niet in de afstanden: tot Capitol Reef en Canyonlands is het ongeveer vier uur rijden. Naar Dinosaur is het ongeveer twintig minuten. Dinosaur National Monument werd in 1915 uitgeroepen tot nationaal monument en herbergt fossielen van dinosauriërs.

Afstand: 230 km || Reistijd: ongeveer 3 uur

Dag 07:  Vernal - Rock Springs

In het zuiden van de Amerikaanse staat Wyoming ligt de plaats Rock Springs. In de omgeving kunt u een bezoekje brengen aan Ashley National Forest of Medicine Bow National Forest.

Afstand: 180 km || Reistijd: ongeveer 2 uur

Dag 08:  Rock Springs - Grand Teton

Vlak onder Yellowstone ligt een ander natuurwonder: Grand Teton National Park. In het oosten van dit gevarieerde landschap slingert de Snake-rivier door het brede Jackson Hole-dal. In het westen ziet u de besneeuwde toppen van de steile Teton Range. Mormon Row is het fotograferen waard: deze twee schuren uit 1880 vormen in het ochtendlicht een prachtig plaatje. U kunt dit park prima per auto of camper verkennen via de Inner – en Outer Park Road, maar vergeet niet onderweg te stoppen voor een verbluffend uitzicht of een stevige wandeling.

U overnacht in een plaats vlak bij het park, bijvoorbeeld Jackson Hole.

Afstand: 330 km || Reistijd: ongeveer 4 uur

Dag 09:  Grand Teton

Het glasheldere Jenny Lake District is een populaire bestemming onder wandelaars in Grand Teton National Park. In het zomerseizoen vaart er een veerpont. Hoogtepunten langs het meer zijn Cascade Canyon, het uitzicht bij Inspiration Point en de Hidden Falls (een 60 meter hoge waterval). Ook langs het grote Jackson Lake is het prachtig wandelen. Informatie over de kunst en cultuur van indianen vind u in het bezoekerscentrum van Colter Bay District.

Dag 10:  Grand Teton - Yellowstone National Park

Warmwaterbronnen in alle kleuren van de regenboog, pruttelende poelen, zwaveldampen en geisers; Yellowstone National Park bestaat uit een indrukwekkende verzameling geologische verschijnselen. U kunt alle bezienswaardigheden bereiken via de 229 kilometer lange Grand Loop Road, deze loopt in een 8-vorm door het park. Een bezoek aan Yellowstone is extra bijzonder als u een zwarte beer, grizzly, bizon of wolf ziet. Een vaak geziene inwoner is de elk (wapitihert). In Yellowstone leven maar liefst 35.000 herten; het is de grootste populatie elks ter wereld.

Afstand: 90 km || Reistijd: ongeveer 1,5 uur

Dag 11:  Yellowstone National Park

Yellowstone National Park bevat de helft van de geisers op aarde. De meeste geisers vind u in het parkdeel 'Geyser Country'. Hier liggen 150 stuks op anderhalve vierkante kilometer. Old Faithful is de beroemdste. Hij laat ongeveer elk anderhalf uur een krachtige stroom water en stoom de lucht in spuiten. U kunt er letterlijk op wachten. Naast geisers en warmwaterbronnen heeft Geyser Country aardspleten waaruit gassen ontsnappen en modderpoelen.

Dag 12:  Yellowstone National Park

Een bijzonder gezicht vormen de heetwaterbronnen die travertin naar boven brengen, een zachte witte substantie. De bronnen zorgen ervoor dat er dagelijks twee ton gesteente aan de tientallen meters hoge kalkstenen terrassen bij Mammoth Hot Springs wordt toegevoegd. Een andere opvallende verschijning in Yellowstone National Park is de felgekleurde Grand Prismatic Spring. Dit is de grootste warmwaterbron van het park, met een diameter van 113 meter en een diepte van 37 meter.

Dag 13:  Yellowstone National Park - Billings

Billings is de grootste stad van Montana. U heeft in Billings onder andere een grote dierentuin, een historisch treindepot, het Western Heritage Center en een echte Amerikaanse rodeo. Voor petrogliefen van indianen en inheemse gebruiksvoorwerpen bezoekt u Pictograph Cave State Park. In Pompeys Pillar National Monument, dat bestaat uit een rotsblok van enorme afmetingen, ziet u petrogliefen van indianen en een boodschap van de ontdekkingsreiziger Clark.

Afstand: 330 km || Reistijd: ongeveer 4 uur

Dag 14:  Billings - Medora

De stad Medora ligt bij de zuidingang van het Roosevelt National Park: de ideale bestemming voor liefhebbers van natuur, wandelen en paardrijden. In het zuidelijke deel van Theodore Roosevelt NP leven bizons, wilde paarden, elanden en witstaartherten. Ga naar het bezoekerscentrum voor de parkfilm en tips van de rangers. Aan de parkweg zijn mooie uitkijkpunten en starten een aantal wandelroutes. In de North Unit kunt u ook wandelen. Verder heeft u hier uitzichten over de Badlands en de Missouri-rivier.

Afstand: 450 km || Reistijd: ongeveer 4 uur

Dag 15:  Medora

Medora ontstond in 1883 aan de transcontinentale spoorlijn van de Northern Pacific Railway. De stichter was de notabele Marquis de Mores. Hij vernoemde de nederzetting naar zijn vrouw Medora en liet naast een fabriek ook een huis bouwen: Chateau de Mores. Tegenwoordig is het een State Historic Site. In de omgeving van Medora kunt u het Little Missouri State Park bezoeken, tussen een ruig decor van Badlands. Ook de Enchanted Highway tussen Medora en Bismarck is de moeite waard. U rijdt naar het plaatsje Regent, waar enorme metalen sculpturen langs de weg staan.

Dag 16:  Medora - Rapid City

Rapid City heeft als bijnaam de ‘Gateway to the Black Hills’. U verblijft hier twee nachten. Vandaag komt u waarschijnlijk in de middag aan, want het is best een stukje rijden vanuit Medora en misschien wilt u daar 's morgens nog wat ondernemen. Op dag 17, onderweg naar Hot Springs, kunt u de grote highlights van de Black Hills bezoeken: het beeldhouwwerk Mount Rushmore en zijn indiaanse tegenhanger Crazy Horse Memorial. Ook ligt Custer State Park op de route. Vandaag kunt u dus even rustig aan doen.

Afstand: 380 km || Reistijd: ongeveer 4 uur

Dag 17:  Badlands vanuit Rapid City

Gebruik deze hele dag voor een uitstapje naar Badlands National Park, op ongeveer een uur rijden van Rapid City. Dit indrukwekkende nationale park wordt gekenmerkt door bijzondere canyons en rotsformaties. Badlands beschermt een groot stuk prairie, dat het leefgebied vormt van bizons, dikhoornschapen, prairiehonden en de bedreigde zwartvoetige fretten. Het park staat bekend als een belangrijke vindplaats voor archeologen. Er zijn fossielen van dertig miljoen jaar oud gevonden en overblijfselen van neushoorns en sabeltandtijgers opgegraven. De Badlands Loop Road vormt de hoofdweg door het park. Het park is heel geschikt om in een dag vanuit Rapid City te verkennen.

Dag 18:  Rapid City - Hot Springs

Vandaag is het maar een klein stukje rijden vanuit Rapid City naar Hot Springs. Neem de toeristische route en stop onderweg bij Mount Rushmore. Dit beeldhouwwerk in de rotsen bestaat uit de hoofden van oud-presidenten Washington, Jefferson, Roosevelt en Lincoln. Bezoek ook het bijna naastgelegen Crazy Horse Memorial; dit is het antwoord van de Native Americans en nog altijd in aanbouw. Eenmaal voltooid zal dit het grootste beeldhouwwerk ter wereld zijn. Daarna kunt u verder rijden door Custer State Park, dat bekendstaat om zijn bizonkudde van maar liefst 1.300 bizons. U kunt Custer State Park met de auto verkennen via schilderachtige routes. Neem in Hot Springs een kijkje bij Mammoth Site, een oud zinkgat waarin de restanten van 61 mammoeten zijn gevonden.

Afstand: 90 km || Reistijd: ongeveer 1 uur

Dag 19:  Hot Springs - Scottsbluff

De kleine plaats Scottsbluff is niet echt veelzeggend, maar het National Monument dat er vlakbij ligt, is dat wel! Maar liefst 240 meter torent een enorme rotspartij uit boven het omliggende landschap. Deze 'bluff' was eeuwenlang een markant herkenningspunt voor inheemse volken en emigranten die naar het westen trokken. In het nationale monument komt u veel te weten over paleontologie, geologie en inheemse geschiedenis.

Afstand: 220 km || Reistijd: ongeveer 2,5 uur

Dag 20:  Scottsbluff - Rocky Mountain NP (Estes)

Rocky Mountain National Park in Colorado geeft u een goede indruk van de gelijknamige bergketen, die zich 4.800 kilometer uitstrekt van Alaska tot Nieuw-Mexico. De oostkant van Rocky Mountain National Park is relatief droog en wordt gekenmerkt door spitse bergtoppen en diepe dalen. De oostelijke toegangspoort is Estes Park, waar u kunt paardrijden, raften en mountainbiken. Bij het mooie Bear Lake kunt u goed wandelen. Neem daar vandaag of morgenochtend zeker de tijd voor.

U overnacht in een plaats vlak bij het park, bijvoorbeeld Estes.

Afstand: 310 km || Reistijd: ongeveer 4 uur

Dag 21:  Rocky Mountain NP (Estes)

U kunt vandaag de 77 kilometer lange Trail Ridge Road rijden. Deze hoog gelegen weg brengt u over het dak van de wereld, via duizelingwekkende hoogtes en uitgestrekte toendra, naar de westkant van het park. Tijdens uw rit kunt u op diverse plekken uitstappen en genieten van de uitzichten. U voelt dat de lucht ijl is: een korte wandeling kan al heel inspannend zijn. Een letterlijk hoogtepunt is Longs Peak, de hoogste berg van het park. De vlakke top torent boven alle andere bergen uit en is vanuit bijna het gehele park te zien. Dieren die u onderweg tegen kunt komen zijn onder andere herten, elanden, dikhoornschapen en zwarte beren.

Als u de Trail Ridge Road wilt rijden, kunt u vandaag overnachten in Granby of een plaats dichter bij Denver. Dan heeft u vandaag alle tijd om de Trail Ridge Road te rijden en morgen op uw gemak naar het vliegveld te gaan. Rijd u de Trail Ridge Road niet, dan is een tweede overnachting in Estes Park een optie. Let op: de Trail Ridge Road is in verband met zware sneeuwval alleen geopend vanaf grofweg de tweede helft van mei tot eind oktober.

Dag 22:  Rocky Mountain NP (Estes) - Denver

Vandaag levert u de huurauto in op de luchthaven van Denver en vliegt u terug naar Nederland.

Afstand: 120 km || Reistijd: ongeveer 2 uur

Dag 23:  Amsterdam

Aankomst in Amsterdam.

Tekst & foto’s: Fly to the West

We use cookies to improve your experience and to help us understand how you use our site. Please refer to our cookie notice and privacy policy for more information regarding cookies and other third-party tracking that may be enabled.